snow white noise: krem z gruszki i pietruszki i grupa etyka kurpina

Styczeń, zima, za oknem szaro. Z kubkiem białej kawy wygrzewam się pod kocem i marzę o śniegu. Nie o cieniutkiej warstwie miejskiego śnieżku, a o grubych zaspach, przykrywających wszystko. Każde drzewo, każdą ulicę. O takim śniegu, który cieszył w dzieciństwie, bo sanki, bałwany i bitwa na śnieżki. I radość, bo wszystko dookoła wygląda jak z bajki. Doskonałe zimowe ostre światło, wytłumione dźwięki i zaróżowione od mrozu policzki. Spacery, a po nich powrót do ciepłego domu i kubek gorącej herbaty z dużą ilością cytryny. Otulanie się kolejnymi warstwami ciepłych ubrań, pochłanianie kolejnych książek, przesłuchiwanie płyt starych i nowych, zimowy relaks. Wyciszenie, zbieranie sił, gromadzenie szczęścia i energii na wiosnę. Może stąd to marzenie o śniegu – idealnej oprawie wizualnej dla tego wszystkiego, wisience na torcie. A skoro śniegu jak na lekarstwo – dziś przepis na niekoniecznie śnieżno, ale trochę jednak białą zupę: z gruszki i korzenia pietruszki, z domowym mlekiem migdałowym. Słodką, łagodną, kojącą. I muzyczny smakołyk: upolowana na ubiegłorocznym Strajku
 Grupa Etyka Kurpina wydana przez Pionierską Records. Minimalistycznie wydana kaseta kryjąca w sobie dźwiękowe skarby, zręcznie dobrane fragmenty przeróżnych nagrań, słuchowisko w sam raz na zimę, kiedy wszystko spowalnia i można uważniej rejestrować każdy dźwięk, śledzić połączenia między nimi i kolejne warstwy. Sprawdźcie sami, warto.

Biało, czyli ZUPA – KREM Z GRUSZKI I PIETRUSZKI z mlekiem migdałowym
Składniki (na ok. 1,5 l zupy):
mleko migdałowe:
– migdały 100 g
– woda 350 ml
zupa (waga warzyw już po obraniu):
– cebula: 60-75 g
– seler: 100 g
– por (biała część): 20 g
– gruszki (najlepiej Konferencja): 300 g
– olej z pestek winogron (lub inny o neutralnym smaku): 30 ml (2 łyżki)
– mleko migdałowe: 250 ml
– przyprawy: liść laurowy (2 szt.), ziele angielskie (5 ziarenek), sól (5 ml – 1 łyżeczka), pieprz (1 ml – szczypta), cynamon (1/2 ml), pieprz ziołowy (1 ml), gałka muszkatołowa (1-2 ml), ew. cukier lub cukier waniliowy (do smaku)
Wykonanie:
0. Zacznij od przygotowania mleka migdałowego:
– jeśli używasz migdałów w skórce, zacznij od zalania ich wrzątkiem, odstaw na ok. 10 minut, po czym odcedź i obierz ze skórki – powinna łatwo odchodzić
– jeśli używasz migdałów już obranych (całych lub słupków czy płatków), przepłucz je, po czym zalej gorącą wodą i odstaw na minimum 1 godzinę
– po upływie tego czasu migdały odcedź, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj 350 ml wody i zmiksuj całość na gładko (np. ręcznym blenderem)
– odcedź dokładnie mleko na sitku o bardzo drobnych oczkach (lub użyj złożonej gazy) – ze 100 g migdałów powinno wyjść ok. 250 ml mleka
1. Przygotuj składniki zupy:
– cebulę obierz, pokrój na kawałki
– por pokrój, dokładnie opłucz
– pietruszkę i seler obierz ze skórki, dokładnie opłucz, pokrój na kawałki
– gruszki obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki
2. Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj cebulę i por, smaż przez chwilę (do zeszklenia, staraj się nie przyrumienić warzyw), dodaj liść laurowy i ziele angielskie i smaż jeszcze chwilę (na małym ogniu), mieszając od czasu do czasu, po czym wyciągnij ostrożnie przyprawy.
3. Do cebuli i pora dodaj pietruszkę, gruszki i seler, przemieszaj, duś pod przykryciem przez ok. 5-10 minut.
4. Dodaj wodę (ok. 500 ml – 700 ml), zagotuj, zmniejsz moc kuchenki, gotuj całość do pełnej miękkości warzyw, pod koniec dodaj przyprawy, przemieszaj dokładnie. Zmiksuj na gładko ręcznym blenderem, ew. dodaj jeszcze trochę wody (pamiętaj wówczas o ponownym zagotowaniu zupy).
5. Pod koniec dodaj mleko migdałowe, dokładnie rozmieszaj (lub zmiksuj).
6. Podawaj np. z posiekanymi migdałami, uprażonymi płatkami migdałowymi, kilkoma kroplami sosu balsamicznego lub orzechami laskowymi.
Uwagi:
– mleko migdałowe łatwiej będzie zmiksować, jeśli migdały przed zmiksowaniem będziesz moczyć ok. 8 godzin
– z „wiórku” migdałowego pozostałego po odcedzeniu mleka możesz np. przygotować „twarożek”, dodając do niego np. odrobinę wody, oliwę z oliwek, sól, pieprz i tymianek (lub inne przyprawy czy zioła); możesz też dodać go do ciast czy choćby jogurtu z owocami

Zimowa opowieść muzyczna:
Grupa Etyka Kurpina, „Grupa Etyka Kurpina” [Pionierska Records, 2015]:
https://soundcloud.com/pionierska/grupa-etyka-kurpina-abstract-p003-tape-lp-90-min

bandcamp tu, a tu Pionierska Records na facebooku.
Smacznego!

Dodaj komentarz