„may all your dreams come true”: krem z buraczków i wiśni i ixora

Sny, marzenia, plany. Większe i mniejsze. Styczeń minął szybko, w biegu i pędzie, bez przystanku na spisanie noworocznych postanowień czy wyobrażanie sobie, jaki ma być ten kolejny rok. Dopiero teraz zaczynam snuć plany i marzyć, może dlatego, że zima złagodniała i mocno wieje wiatr, a to zawsze nastraja do działania. Doczekałam się już upragnionego śniegu, teraz mogę więc śmiało wypatrywać wiosny, póki co przygotowując się do realizacji nowych małych marzeń, zbierając siły i pomysły. Małe ziarenka, które zaczną kiełkować jak tylko będzie więcej słońca i światła. Wkrótce. Oby jak najszybciej. Dzisiejszy wpis po części jest zrodzony ze snu: przyśniło mi się kiedyś połączenie buraka i wiśni, niesprecyzowane co do formy, ale na tyle intrygujące, że szkoda było o nim zapomnieć. Tym bardziej, że wszystko przemawia za nim: miłość do wiśni, słabość do buraków, uwielbienie dla zup i łączenia wytrawnych smaków z odrobiną naturalnej słodyczy. I kolor, taki dodatkowy atut. Spróbujcie sami. Muzyczna oprawa dzisiejszego przepisu, to inne superpołączenie: Ixora, czyli Micromelancolié i Gaap Kvlt we wspólnym projekcie. Podobnie jak w przypadku kulinarnej bohaterki wpisu – oba składniki (obaj wykonawcy i ich muzyczne oblicza) doskonale ze sobą współgrają, w efekcie tworząc przepyszną całość. Na plus: doskonałe wyważenie dźwięków i harmonia, zachowanie właściwych proporcji między noise’owymi trzaskami i podniosłością, a skromnymi szumami czy subtelnymi melodiami. Muzyka dla marzycieli, inspirująca do snucia fantazji na temat kolejnych równie udanych połączeń, czy to na gruncie kulinarów czy muzyki. Szkoda tylko, że materiał trwa zaledwie pół godziny – choć z drugiej strony: czy nie po to jest auto reverse, dzięki któremu można zapętlić nagranie i słuchać go w nieskończoność? Sprawdźcie koniecznie.

KREM Z BURACZKÓW Z JABŁKIEM I WIŚNIĄ
Składniki (na ok. 5 porcji):
– olej (np. z pestek winogron): 3 łyżki (45 ml)
– cebula: 150 g
– seler naciowy: 35 g
– por: 35 g
– marchew: 150 g
– pietruszka: 50 g
– burak: 550 g
– jabłko: 85 g
– wiśnie (mogą być mrożone): 200 g + do podania – ok. 100 g
– ocet jabłkowy: 10 ml
– koncentrat barszczu: 100 ml
– przyprawy: sól (1 łyżeczka – 5 ml), pieprz 2 ml, gałka muszkatołowa: 1 ml, cukier: 4 ml, tymianek: 2 ml, zioła prowansalskie: 1 ml, oregano: 1 ml
– opcjonalnie: słodka śmietanka/ jogurt (naturalny lub np. wiśniowy)/ śmietanka kokosowa do podania

Wykonanie:
1. Przygotuj warzywa i owoce:
– cebulę obierz, pokrój na kawałki
– por (biała część) i seler naciowy pokrój na kawałki, dokładnie opłucz
– pietruszka, marchewka, seler – obierz, pokrój na kawałki, opłucz
– buraki – obierz ze skóry, pokrój na kawałki
– jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne
– wiśnie – opłucz, wydryluj (jeśli używasz mrożonych – odważ odpowiednią ilość, opłucz)
2. Na dnie garnka rozgrzej olej, wrzuć cebulę, por i seler naciowy, zeszklij na małym ogniu.
3. Dodaj wszystkie warzywa, przemieszaj, duś pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj owoce, przemieszaj, duś jeszcze chwilę. Dodaj ok. 700 ml wody, zagotuj całość.
4. Do gotujących się warzyw dodaj ocet jabłkowy oraz przyprawy, gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
5. Wyłącz kuchenkę, gotową zupę zmiksuj na gładko. Dodaj koncentrat barszczu i miksuj jeszcze chwilę.
6. Podawaj np. z kawałkami wiśni i łyżeczką posłodzonej śmietanki/ jogurtem wiśniowym/ śmietanką kokosową (lub inną roślinną w wersji wegańskiej).
Uwagi:
– możesz użyć gotowanych buraków, ugotować je osobno (dobrze umyte i nieobrane, gotowane w nieosolej wodzie, obrane już po ugotowaniu) lub użyć pieczonych (umyte buraki zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku, możesz też włożyć je do naczynia żaroodpornego i piec bez folii aluminiowej)
– koncentrat barszczu nadaje zupie głęboki, bordowy kolor – przyda się zwłaszcza, jeśli trafisz na buraki, które długo się gotują i boisz się, że stracą cały kolor
– zamiast octu jabłkowego możesz użyć octu balsamicznego lub ewentualnie soku z cytryny
– możesz zrezygnować z dodatku cukru lub zamiast niego użyć innego słodzika, np. syropu z agawy

IXORA:

do polubienia:
https://www.facebook.com/ixoranoise
do przesłuchania/zakupu:
http://pointless-geometry.bandcamp.com/album/ixora

Dodaj komentarz