zima nadchodzi: sernik z białą czekoladą i Normal Echo

Grudzień. Zimno, coraz zimniej. Zimny wiatr, chłodne, surowe światło. Prawie wszystkie liście pospadały z drzew. To ten moment w ciągu roku, kiedy mam ochotę w ogóle nie wychodzić z domu, nadrobić wszystkie niedospane noce, niedoczytane książki, całymi dniami słuchać ulubionych płyt. I przede wszystkim nic nie musieć. Wstawać późnym popołudniem i pod wpływem kaprysu piec na śniadanie ciasto, na osłodę lub na pocieszenie, bo zimno i pod górkę. Wracam do obsesji z ubiegłego roku, kiedy postanowiłam, że upiekę własny sernik i że będzie dokładnie taki, jak sobie wyobrażam i jak lubię. Ciasto-wyzwanie. Wciąż szukam ideału na tym polu, sprawdzam inspiracje, podpatruję, testuję, zmieniam skład. Dziś przepis na sernik z białą czekoladą, jeden z efektów tych prób. I ścieżka dźwiękowa idealnie korespondująca z nastrojem, kiedy dookoła trudności, a każda wolna chwila, każde dobre słowo i każdy zastrzyk energii jest na wagę złota – Normal Echo, „Private Behaviour”. Jeden z tych albumów, które urzekają i obezwładniają. Pozornie niedoskonały, ale  ciężko się od  niego uwolnić. Fascynacja od pierwszego przesłuchania. Po kilkudziesięciu kolejnych tak samo dobrze smakuje. I może tak jak w przypadku serników, w prostocie i oszczędności środków tkwi cała siła. Spróbujcie.

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
[proporcje na tortownicę o średnicy 16,5 cm]
Składniki:
spód:
– 60 g masła
– 20g płatków owsianych
– 80g herbatników petit beure
masa:
– 500g sera ricotta
– 275g twarogu potrójnie mielonego lub śmietankowego
– 110g cukru pudru
– 2 jajka
– 100 ml śmietanki 30%
– 2 łyźki (30ml) budyniu śmietankowego lub waniliowego
do posypania wierzchu:
– 100g białej czekolady
Wykonanie:
1. Tortownicę wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.
2. Zmiel na drobną mączkę ciastka i płatki, dodaj pokrojone masło, odczekaj chwilę aż zmięknie, po czym dokładnie wszystko wymieszaj. Wyłóż na dno tortownicy, uklep na płasko, wstaw do lodówki lub zamrażalnika na czas wyrabiania masy.
3. W misce wymieszaj mikserem (średnie obroty) serki, śmietankę, budyń i cukier, pod koniec dodaj po jednym jajku miksując na wolnych obrotach.
4. Na najniższej półce lub dnie piekarnika ustaw dużą blaszkę wypełnioną wodą, nagrzej piekarnik do 170 st. C.
5. Wyjmij tortownicę z lodówki, przełóż do niej masę serową. Wstaw do piekarnika (środkowa półka). Aby zapobiec pękaniu powierzchni sernika, możesz przykryć tortownicę kawałkiem folii aluminiowej (zrób kilka dziurek przez które odparuje nadmiar wilgoci) lub na najwyższy poziom wstawić płaską blachę.
6. Czekoladę posiekaj na kawałki, odstaw do późniejszego użycia.
7. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Piecz jeszcze godzinę, w połowie tego czasu wyjmij sernik, posyp jego powierzchnię posiekaną czekoladą (już nie przykrywaj ciasta, aby czekolada mogła się podpiec i utworzyć na powierzchni chrupiącą skorupkę).
8. Kiedy minie podany czas pieczenia, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby ciasto przestygło. Zimne wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
9. Gotowe!
Uwagi:
– możesz zmienić proporcje ricotty i twarogu (pół na pół, 1/3 ricotty i 2/3 twarogu) lub użyć zamiast nich gotowego twarogu sernikowego
– jeśli chcesz piec większy sernik w standardowej tortownicy, zwiększ ilość składników mniej więcej o 1/3 (pamiętaj, że przykładowo na 1kg sera wystarczą 3 jajka i 1 opakowanie budyniu)
– sernik z tego przepisu jest dość wysoki, jeśli wolisz niższy, zmniejsz ilość składników o 1/4
– do masy serowej możesz dodać np. 40 ml rumu lub wanilię, aby wzbogacić smak
– do masy serowej możesz też dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę (pół tabliczki), ale zwiększysz tylko koszt ciasta, smak bardzo się nie zmieni.

Deser po deserze – NORMAL ECHO:
http://normalecho.bandcamp.com/

Dodaj komentarz